A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Білоцерківській гімназії №5

Дата: 20.05.2024 16:13
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

 

18 травня 1944 року відбувся один з найбільших злочинів радянського тоталітарного режиму – примусове виселення кримських татар з їхньої історичної батьківщини. Це день, коли без жодних пояснень чоловіків, жінок, дітей загнали в товарні вагони, щоб відвезти за тисячі кілометрів від рідної землі, щоб позбавити пам’яті, культури, мови…

18 травня 2024 року – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 80-і роковини депортації. Напередодні  чорної дати в гімназійній бібліотеці відбулася інформаційно-просвітницька година «Не стерти пам’яті народу» для учнів 9-А класу (класний керівник Людмила Бількевич). Разом з учнями  були підняті питання: чому кримських татар, корінне населення Криму, виселили з півострова? Як відбувалася депортація? Скільки людей стали жертвами депортації? Чому радянська влада замовчувала про існування кримських татар на їхній історичній батьківщині? На ці та інші запитання дев’ятикласники отримали відповідь. Підтвердженням всього сказаного бібліотекаркою став перегляд відео «Депортація кримських татар у 1944 р.».

Також, для учнів 9-Б (кл. керівник Олена Юрченко) була проведена історична година "Ми не зникнемо, не мрійте, вороги!", щоб розповісти про масштабний злочин, який вчинила радянська влада проти представників цього народу. Школярів вразила інформація про те, що близько 200 тисяч людей у товарних вагонах вивезли у віддалені райони Радянського Союзу. Майже половина померли дорогою або у перші роки після виселення.

У результаті депортації кримськотатарський народ втратив 25 млн книг, фонди бібліотек сотні кримськотатарських шкіл та клубів.

Сьогодні вже 10 років Кримський півострів окупований росією. І знову кримські татари переживають переслідування, обшуки, арешти. Деокупація Кримського півострова – заповітна мрія кримських татар, які прагнуть вільного життя на своїй історичній батьківщині, у Криму.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора