A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

Вітаємо переможців інтелектуальних змагань "Говорімо солов'їною"

Дата: 07.03.2023 08:45
Кількість переглядів: 102

 

Як говорив український мовознавець Іван Огієнко, "Мова – то серце народу: гине мова – гине народ".

Якщо ми хочемо зберегти Україну та українське, то маємо подбати про збереження не лише територіальної цілісності, а й самобутньої унікальної національної культури та української мови, популяризувати її, розмовляти нею та заохочувати до цього інших, дивитись фільми, читати книги, вести блоги українською. А ще – звісно, вивчати рідну мову, щоб розмовляти правильно, грамотно й не псувати імідж мови, власну та національну репутацію й авторитет.

Як правильно наголошувати "вишивАнка" чи "вишИванка", "пОмилка" чи "помИлка"?.. У чому різниця між "воєнний" і "військовий", "житловий" і "жилий"?.. А якими звичайними українськими словами можна замінити популярні серед молоді іншомовні "краш", "чілити", "пранк"?.. Про кого ми говоримо, що в нього "не варить баняк" і як звучатиме фразеологізм із протилежним значенням?

У Центрі позашкільної освіти "Соняшник" відбулися міські територіальні інтелектуальні змагання "Говорімо солов'їною", які організував Центр навчання Лідерської ініціативної територіальної ради. Ініціатором стала учениця Білоцерківського гетьманського ліцею-гімназії, вихованка клубу "Лідер" та "Університету майбутнього вчителя" Єлизавета Кириленко.

У змаганнях взяли участь 7 учнівських команд з різних закладів освіти нашої громади. На учасників чекало 5 етапів завдань, які мали на меті перевірити та збагатити знання учнів із фонетики, лексикології та фразеології.

Гра була настільки цікавою, що команди й далі бажали продовження змагань. Діти виявили грунтовні знання з української мови й ішли майже нога в ногу: різниця в кінцевих загальних балах була незначною.

Переможцем змагань і володарем кубку стала команда Ліцею "Перша Білоцерківська гімназія".

ІІ місце вибороли команди Білоцерківського ліцею "Мала академія наук" (яким до пепемоги не вистачило всього 1,5 бали), Білоцерківської гімназії-початкової школи №4 та Шкарівсього опорного ліцею-гімназії.

ІІІ місце розділили команди Білоцерківської імназії - початкової школи №7 імені генерал-полковника Геннадія Воробйова, Білоцерківської гімназії-початкової школи №21 та Білоцерківського ліцею- гімназії  №17.

Вітаємо переможця та всіх призерів змагань!

Пам'ятаймо, що "народи гинуть не від інфаркту - спочатку їм відбирає мову" (Ліна Костенко).

 


« повернутися

Вхід для адміністратора