A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

Український виклик «Гаррі Поттеру». БСШ №1

Дата: 31.05.2021 11:03
Кількість переглядів: 92

 

Чи часто наші учні мають можливість зустрічатися з письменниками, які є творцями популярного фентезі? Упевнена, що ні. Чи потрібні такі зустрічі? Упевнена, що так. Чи люблять читати сучасні школярі? Не будемо лукавити: представники покоління Z не люблять читати, бо це забирає багато часу й вимагає чимало зусиль. Але хочеться вірити, що ми не доживемо до втілення в життя страшних прогнозів Рея Бредбері з «451º за Фаренгейтом». Що може змінити ставлення юні до читання? Тільки ми, але змінивши підходи до формування любові до книги. І живе слово письменника в цьому процесі ніхто не замінить.

«Культурний шок» - найкраща характеристика враження від онлайн-зустрічі учнів 8-А класу та вчителя зарубіжної літератури Тетяни Клименко 25 травня й учнів 10-А класу та вчителя української літератури Олени Плигань 25 травня 2021 року з письменницею Ольгою Максимчук. Презентацію своєї вже популярної книги «Світ у вулкані» письменниця почала з рідного міста – Білої Церкви – та спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням слов'янських мов, бо сама є спеціалістом зі слов’янської філології, яку вивчала у Львівському університеті. Працюючи перекладачем-синхроністом у Посольствах України в Сербії та Хорватії, пані Ольга пізнала життя слов’янського світу та отримала враження, що потім стали їй у пригоді як письменниці. Нині пані Ольга живе на о. Крит і переконує усіх, що потрібно насмілитися мріяти й вірити і те, що мрії збуваються. Письменниця з дитинства мріяла жити коло моря – й тепер її мрія здійснилася. Саме з берега моря й вела ZOOM-конференцію Ольга Максимчук, чаруючи присутніх мирним плюскотом морських хвиль… Здавалося, уже це переносило учнів та вчителів зовсім в інший світ. Морський пейзаж створював настрій і познайомив з життям нашої землячки, книгу якої сьогодні порівнюють із «Гаррі Поттером» Дж. Роулінг та «Володарем перстнів» Дж. Толкієна. Пані Ольга розказала про
свої враження від рідного міста, про навчання в університеті й особливості роботи перекладача-синхроніста. Прочитаний уривок із першої книги «Світ у вулкані. Срібний і червоний» зачарував присутніх. Під час плюскоту хвиль та голос автора присутні опинилися в чарівному світі фентезі, де в одній площині перетинаються два світи та звичайнісінькі третьокласники – Марко та Соня – у своїх пригодах зустрічаються з великим білим птахом, котрий закриває собою все небо, балакучими метеликами, драконами та чарівним конем… Знайомство з уривком підштовхнуло присутніх промоніторити сайти, де можна придбати книгу. Пані Ольга підказала, що в білоцерківських книгарнях ще залишилося п’ять примірників.

Під час конференції учні були вражені, що письменниця володіє шістьма мовами – українською, англійською, російською, сербською, хорватською та польською. Також усім сподобалася історія створення книги, яка спочатку існувала як «казка на ніч» для обох синів письменниці, а тільки пізніше вже була записана та видана у Львові. Найбільше присутніх порадувало те, що письменниця з родиною збирається влітку приїхати на свою малу батьківщину та має можливість зустрітися з учнями та вчителями наживо. Залишається час, щоб прочитати книгу й поринути в чарівний «Світ у вулкані».

Приємного читання, любі друзі!

Т. Клименко

 


« повернутися

Вхід для адміністратора