A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

ВИШИВАНКА ФЕСТ –ТРАДИЦІЯ ІЗ ВІЧНИХ!

Дата: 13.10.2021 16:24
Кількість переглядів: 111

 

14 жовтня увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу – Ісуса Христа. Для нас, українців, це свято і християнське, і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Саме напередодні такого дня Білоцерківському навчально-виховному об’єднанні «Ліцей-МАН» зародилася традиція проводити фестиваль вишиванки. Підготовка до свята зближує ліцеїстів, тому спільні задуми, нові та нові ідеї з’являються кожного року. Ми з радістю готуємо декорації, ярмарки, розваги, художні номери, запрошуємо гостей, які діляться свої теплом та своєю майстерністю. І кожного року ми навчаємося чомусь новому, відкриваємо красу та неповторність нашої Батьківщини.

Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, тому щиро й урочисто відзначали свято Покрови, тому впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва та День захисників і захисниць України. Тому саме цього дня відбувається урочиста передача хоругви рою «Козацька варта» випускників-четвертокурсників – третьокурсникам. Цього дня ми вшанували мужність і героїзм захисників незалежності й територіальної цілісності України.

Вже з понеділка приміщення ліцею прикрасили родинні авторські виставки художніх виробів дідуся та бабусі Єви Бурдинюк, Ірини Вікторівни та Анастасії Шевченко, бабусі та мами Дарини Летичевської.

День розпочався з перегляду тематичних презентацій, підготовлених учнями груп та тематичними виховними годинами. Кандидат історичних наук С. І. Бурлака під час презентації книги «Український визвольний рух на Білоцерківщині 1941-1953 роки» ознайомив учнів з діяльністю оунівського підпілля на території нашого краю. Учасники та гості Х фестивалю вишиванки ознайомилися зі зразками трипільської археологічної культури та стали учасниками майстер-класу з виготовлення керамічного посуду, який зорганізував випускник ліцею Євгеній
Савчук.

Цього дня ми прославляємо творчість свого народу. Енергетику національного коду нам допомогли відчути вихованки народного ансамблю народного танцю «Рось» Дар’я Петренко, Катерина Поліщук, Вероніка Троценко, Віолета Карпенко.

Назавжди в серці залишиться виступи вихованців естрадно-фольклорного ансамблю «Мрія» та директора ліцею Михайла Григоровича Яременка під керівництвом Вікторії Невідомської, поетичних і прозових творів, присвячених дню захисника України, парад-дефіляда вишиванок, інтелектуально-розважальна програма «Нащадки козаків», вікторина «З історії козацтва». Незабутніми подіями для учнів стали майстер-класи з декоративно-вжиткового мистецтва, народні ігри та забави, свято українського борщу та благодійний ярмарок, на якому вдалося
зібрати близько п’яти тисяч гривень на потреби воїнів ООС.

Вишиванка віддзвеніла піснями, відбуяла танцями, іграми, виставами та залишилися незабутні емоції й очікування чергового фестивалю у наступному році.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора