A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

День поширення інформації про аутизм в ЗДО №32 «Перлинка»

Дата: 01.04.2021 16:29
Кількість переглядів: 62

 

По всьому світу 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, порушенням психічного розвитку, що характеризується вираженим дефіцитом соціальної взаємодії, здатності до спілкування та пізнання довкілля, втратою інтересу до реальності.

Блакитний колір і пазли є символами цього дня. Аутизм як окрему проблему виокремили лише наприкінці 30-х років минулого століття. Відтоді змінилися підходи до лікування і діагностика. Уже діагностують цілий спектр розладів, які відносять до аутизму. Вдосконалення діагностики збільшило і кількість діагностованих випадків. Раніше говорили про 1 дитину зі 100, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть одну із 65, яка має цей розлад.

В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше.

«Ау», – кричать люди, якщо заблудяться у лісі. Це означає: «я сам, відзовіться, хто чує». Слово «аутизм» теж цього кореня, воно походить від грецького autos – «сам», а аутизм — «занурення в себе».

Людям із цим розладом дуже важко комунікувати зі світом і спілкуватися з іншими людьми. Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки і лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж, інтелект людей з РАС не завжди понижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди і виняткові здібності у певних сферах.

У нашому закладі дошкільної освіти №32 «Перлинка» теж є такі діти. Вони навчаються як у корекційних групах для дітей із ЗПР, так і в інклюзивних. З дітьми проводять корекційно-розвиткові заняття спеціалісти: вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, практичний психолог. При роботі з такими дітьми слід пам’ятати, що не існує одного єдиного підходу чи техніки, які б точно допомогли дитині з РАС. Усе залежить від форми аутизму та особливостей кожної конкретної людини.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора