A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

Гуртківці ЦЕНТу з турботою про птахів!

Дата: 03.02.2021 16:45
Кількість переглядів: 68

 

Красивий сніг щільно вкриває парки, вулиці міста Біла Церква. Діти та дорослі катаються на санчатах та на лижах, створюють сніговиків, грають у сніжки. А ось у птахів саме зараз - непрості часи! Всі добре розуміють, що під шаром снігу пташкам важче розшукати собі зернятка, насіння чи ягоди. Юні натуралісти Центру еколого-натуралістичної творчості Білоцерківської міськради продовжують активну роботу в рамках Всеукраїнської акції «Годівничка».

Щасливі вихованці на подвір’ї Центру еколого-натуралістичної творчості насипають насіння у спеціально розвішані годівнички. Керівник гуртка Наталія Черниш пояснює природознайкам, як треба повісити годівничку, аби пташкам було зручно дістатися підкорму. На дитячих обличчях – непідробний інтерес та
радість від реальної корисної справи!

Керівник гуртка Людмила Павліченко емоційно пояснює своїм маленьким вихованцям, які птахи живуть на теренах України, і які саме з них залишаються зимувати на Київщині. Діти пригадують, яких з цих птахів вони спостерігають зимовими прогулянками. А для закріплення матеріалу – звичайно, прогулянки
територією, де розташовані годівнички. Тут діти молодшоъ та старшоъ групи власноруч насипають зернятка та насіння у змайстровані годівнички.

Юні туристи-краєзнавці під керівництвом Ніни Забуги із задоволенням беруть участь в інсценованих заняттях. Такі креативні зустрічі допомагають юним дослідникам природи розуміти, як правильно робити годівнички і майструвати шпаківні, де краще розташувати будиночки для птахів, яке саме зернятко можна покласти до годівничок.

Під час прогулянок до змайстрованих годівничок дітки дізнаються про цікаві подробиці: як підгодовувати пташок взимку, а також – що обов’язково треба врахувати під час майстрування будиночків для пташок, приліт яких ми очікуємо після зимового періоду. Треба сказати, що натуралісти вже зараз, коли прийшов останній місяць зими, розпочинають готуватися до весни, адже зустріти птахів - це дуже відповідально. І варто знати певні особливості майстрування будиночків для птахів. Наприклад, не можна майструвати їх з фанери, бо в них холодно і неспокійно – фанера дуже звукопроникна. Дошки вистругують рубанком тільки з однієї сторони, всередині будиночків вони повинні залишатись не виструганими, щоб пташки могли чіплятись за них лапками. А кришки (дахи) будиночків краще зробити покатими, щоб з них краще стікала дощова вода.

На заняттях діти також дізнаються і прикмети зимової природи. Ось, наприклад, такі:

Горобці ховаються – чекай морозу.

Півні заспівали рано вранці в морози – буде відлига.

Граки, що зимували в Україні, рано відлетіли на північ – буде дружна весна, рано зійдуть весняні води.

На заняттях, що схожі на захопливу гру, вихованці пізнають величезний та різноманітний пташиний світ. Вони слухають птахів (у живій природі та у запису), навчаються розрізняти спів різних пташок, які живуть на території України та, зокрема, на Київщині. Діти розгадують загадки, розповідають смішні випадки із домашніми вихованцями (папугами та іншими птахами, які живуть у них вдома).

Дійсно, кожен, хто любить і цінує рідну природу, повинен постійно дбати про її збагачення, вміння зберігати і розумно використовувати її скарби. Отож, необхідно завжди охороняти птахів, стежити за тим, щоб ніхто не кривдив їх, не забирав яєць, не руйнував гнізд, не здіймав галасу там, де вони гніздяться.

Вихованці розуміють, що кожен з нас є частиною природи, а єднає нас спільний дім – Земля. Тож варто бути більш уважними та добрими до неї.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора