A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

Вода – та цінність, що дає всьому життя

Дата: 24.03.2021 16:11
Кількість переглядів: 81

 

У березні екологічний календар планети має кілька особливих днів, що підкреслюють значення водного ресурсу для всіх мешканців Землі.

14 березня – Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води та життя.
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів.

Про такі значимі для людства дні йшлося, зокрема, під час дистанційного навчання на онлайн-заняттях гуртка «Екологічна журналістика» Центру еколого-натуралістичної творчості (керівник Н. Челнокова). В рамках проєкту «ЕКО_календар» юні журналісти часто обговорюють на заняттях актуальні теми, визначні події та цікаві постаті.

«Хай вода несе життя, а не смерть!» – із такою назвою вихованка гуртку Лариса Вареник підготувала актуальну публікацію у місцевій газеті («Громадська думка», 18.03.2021). У ці дні прозвучав заклик юної журналістки до мешканців Київщини, простих громадян та керівників підприємств – про екологічне ставлення до річки Рось та її берегової зони:

«…Часто деякі жителі самі забруднюють Рось – викидають сміття, залишають на її узбережжях різноманітні відходи, рештки яких річка забирає з припливами чи відпливами… Ми досліджували лише невелику частину річки в Білоцерківському районі, але та знайдена кількість так званої «людської діяльності» змушує нас задуматись про те, скільки біологічно нерозкладних решток наразі знаходиться вздовж берегів та у воді! Але забруднення такого типу – це мала частина, у порівнянні із хімічними відходами, стічними водами, які отримує Рось…

Тому закликаємо всіх жителів міста Біла Церква до дій щодо покращення екологічного рівня річки Рось. Пам’ятайте: все в наших руках!»

Колоритний фоторепортаж – про воду та як вона сприяє пробудженню природного життя – зробили вихованки гуртка Світлана Саражинська та Дар’я Степанюк. Їхні фотороботи примушують замислитися над природною красою навіть однієї краплі води, говорять про живильні властивості води.

А от щодо хімічного складу та властивостей води – розмову про наші водні ресурси проілюстрував вихованець-старшокласник Дем’ян Сірман. На заклик керівника гуртка «…Не соромьтеся, експериментуйте!» Дем’ян навів у приклад кілька фотографій зі своїх побутових експериментів вдома, для виконання завдань із хімії – з використанням різної води. Для них було використано так звану «жорстку» воду, розчини з катіонами магнію та калію, і ще – просто кип’ячену воду. За словами гуртківця, у ході експерименту з’ясувалося, що мило має кращу мильну здатність ніж пральних порошок! І цей висновок ще раз підкреслив важливу екологічну складову цих експериментальних пошуків.

Молодший вихованець Ілля Бейгул – підготував творчу серію малюнків (гуаш, акварель, олівець) до Всесвітнього дня водних ресурсів.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора