A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

ВЕЧІРНІЙ ОСВІТІ БІЛОЇ ЦЕРКВИ  80!

Дата: 25.11.2019 15:46
Кількість переглядів: 94

Ювілей школи - це не тільки історична віха, але і своєрідна межа, що дає можливість оцінити пройдений шлях, згадати добрим словом тих, хто присвятив своє життя, свій педагогічний талант рідній школі, і, звичайно, уточнити плани на майбутнє.

У школі бувають ювілеї різні: такі, які довго не забувають і…  не дуже важливі. Але сьогодні ювілей особливий, він стосується нас усіх. Вечірній школі виповнюється 80 років.

Школа - це не просто уроки, сценарії, походи, книжки - це наші душі, наш час, наш труд, наші долі, наш світ.

Школа - це Вічність. Це мудра, втомлена, але завжди усміхнена Вічність, що дивиться на нас очима вчителів та друзів, очима незгасної любові, доброти

На початку 40-х років ХХ ст в Україні були створені вечірні середні загальноосвітні навчальні заклади для працюючої молоді  . Навчання проводилося без відриву від виробництва. Надавали загальноосвітню підготовку в обсязі семирічної і середньої шкіл, працювали у складі V—VII та V—X класів. А вже 1958 році такі школи було перейменовано на вечірні (змінні) середні школи робітничої і сільської молоді, у 1971 році — на школи вечірні (змінні) середні загальноосвітні. У місті стрімко зростає мережа ШРМ. У 60-65роках  у Білій Церкві функціонує 8 ШРМ.

Гортаючи сторінки історії школи, слід сказати, що творчий розквіт вечірньої  освіти припадає на70-80-ті роки. Перед освітою висунуто гасло "Кожному молодому робітникові - середню освіту". 

У школі робітничої молоді працювали змінні, вечірні (молодіжні) класи. Працювали предметні гуртки. Організовувались вечори відпочинку, прекрасні новорічні ялинки. Випускались предметні газети. Добирались додому в 0 год. 15 хв. Бажаючих здобути освіту щороку ставало все більше.

У 2000році в Білій Церкві функціонує лише 3 вечірні(змінні) загальноосвітні школи. А з 2009 року -2: Білоцерківська вечірня (змінна) загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №1 , яка знаходиться на вулиці Калініна, 20, та Білоцерківська вечірня (змінна) загальноосвітня школа ІІ-ІІІст. №2 при виправній трудовій колонії №35.

Про діяльність навчального закладу в першу чергу судять за його випускниками. За 80 років зі стін школи було випущено силу-силенну  випускників. Знання та навички, отримані в школі, дозволяють випускникам стати фахівцями, затребуваними на виробництві, успішними в житті, зробити професійну кар'єру і бути корисними суспільству.

 Школа може пишатися тим, що із її стін вийшли люди, яких знають не тільки в нашому місті, а й за кордоном, які стали передовиками виробництва та керівниками підприємств.  Серед них Соломаха Іван Петрович – бувший начальник "Водоканалу", Молоцький  Василь Іванович - заслужений будівельник, Дикий Василь Прокопович - водій, нагороджений почесними грамотами та медалями, Володимир ІллічЧернишенко – голова правління ВАТ «Комбінат «Тепличний» - Герой України. Від вечірньої школи до космічних просторів пролягли шляхи льотчика-космонавта, двічі героя Радянського Союзу - Поповича Павла Романовича.

В школі багато випускників і в них різні професії. Сьогодні вони прийшли на поріг рідної школи, яких вона виряджала щороку в дорогу життя. Золотим фондом школи є:

Дмитро Губрій – випускник 1966 року,який працював директором готелю «Київ».

Віктор Мефодійович Ковтун – випускник 1964 року, який  очолював вечірню школу №5

Олексій Євдокимович Веред – випускник 1969  року,який був директором СЗОШ №1

Нехай хтось не зривав зірок з неба, але запам'ятався дитячою безпосередністю, дотепністю, добрим відношенням до оточуючих.   

Ми вдячні всім, хто прийшов на наш ювілей. Вдячні за вашу

підтримку, за вашу щиру вдачу, щиру любов! Дай, Боже, нам здоров’я і

щастя в нашому домі! Дай, Боже, нам мирного майбутнього і спокою в нашій Україні!


« повернутися

Вхід для адміністратора