A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПОЛЬЩІ СВЯТКУЄМО РАЗОМ

Дата: 18.11.2019 15:36
Кількість переглядів: 101

Білоцерківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням слов’янських мови Білоцерківської міської ради має добру традицію: запрошувати на заходи, присвячені державним святам країн, мови яких вивчаються у закладі, поважних гостей.

15 листопада 2019 року у школі відбулося святкування 101 річниці з Дня Незалежності Польщі, на якому були присутні Начальник Консульського відділу в Києві Посольства Республіка Польща в Україні пані Дорота Дмуховска та Консул пан Яцек Гоцловскі.

За давнім слов’янським звичаєм  поважних гостей зустрічали хлібом-сіллю учні в національних польському та українському костюмах. Знайомствозі школою продовжилося біля виставки робіт – переможців конкурсу малюнків до 101 річниці Незалежності Польщі.

Справжній інтерес гостей викликали відвідування кабінету польської мови, який був створений одинадцять років тому завдяки матеріальній підтримці Генерального Консула Консульського відділу в Києві Посольства Республіка Польща в Україні пана Едварда Добровольського. Зацікавила також виставка польської літератури в новоствореному бібліотечно-медійному центрі. Найбільше враження на гостей справив концерт, присвячений двом датам, надзвичайно важливим для польського та українського народів – Дню Незалежності Польщі, який відзначається 11 листопада, та Дню української писемності і мови, який святкується 9 листопада.

Із вітальним словом до всіх присутніх звернулася директор школи Олена Плигань, яка у своєму виступі підкреслила вірність традиціям закладу, спільніцінності для обох народів – свобода, незалежність, право жити на своїй землі та розмовляти рідною мовою, наголосила на тому, що Польща скористалася своїм історичним шансом у боротьбі за незалежність та дала урок нам, українцям, які виборюють своє право на свободу протягом останніх шести років. Пані Консул Дорота Дмуховска підкреслила зв’язки польського та українського народів і подякувала за увагу, яка приділяється в закладі вивченню польської культури, національних традицій та мови, які мають багато спільного з українськими.

Захоплення гостей  викликали Державні Гімни України та Польщі й патріотичні пісні, виконані акапельно шкільним хором «Співаночка» (керівник – Наталія Харченко). Польські патріотичні поезії презентували учениці 10 та 11-х класів Павловська Анастасія, Бечко Катерина, Ліщинська Ірина та Семенова Дар’я (учителі, які готували декламаторів, - Світлана Кадькало, Надія Бассараба, Тетяна Клименко), які протягом останніх років були переможцями та дипломантами Всеукраїнського конкурсу читців-декламаторів  польської поезії імені Адама Міцкевича «Креси», що проводиться Федерацією Організацій Польських в Україні за підтримки Консульського відділу в Києві Посольства Республіка Польща в Україні.

Усіх присутніх порадувала хореографічна композиція «Думка на два серця», виконанановим складом танцювального колективу «Олександрія» (керівник Т. Клименко) та виступ духового оркестру учнів БСШ № 1(керівник Б. Василенко)

Давня дружба пов’язує колектив школи  № 1 із громадською організацією «Громада поляків Білоцерківщини», тому на святкуванні були присутніми не тільки заступник голови організації пан Олег Савіцький, а й двадцять три члени громади, вокальний ансамбль якої презентував присутнім дві польські патріотичні пісні. Окрасою концерту став виступ двох найвідоміших творчих колективів школи мистецтв № 5 – дует «Frends bend» (у складі Василя Олексієнката  Олега Роговенка) та тріо бандуристок «Горлиця» (у складі Юлії Роговенко, Лариси Лабунець та Олени Турчанович).

Традиційним завершенням заходу стало спільне фотографування почесних гостей та всіх учасників концерту.  


« повернутися

Вхід для адміністратора