A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради
Київська область

День української писемності й мови та 100-річчя від Дня народження В.Міняйла  в школі  №5

Дата: 11.11.2019 15:06
Кількість переглядів: 564

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства.
П. Куліш

Щорічно 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови.  Це свято   було  встановлене 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».  За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

         Традиційно в Білоцерківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №5 відбувається низка заходів, приурочених до святкування Дня української писемності та мови. Для учнів 3-4 класів був проведений мовний квест «Мова – душа народу». Під час квест-гри діти, мандруючи по станціях, повторювали і закріплювали знання з мови та літератури, вчилися правильно говорити рідною мовою. Учні 2-х класів брали участь у квесті «Завітай до казки». Діти повторювали приказки, прислів’я, відгадували казкових героїв, «чарівні предмети», зачитували уривки з казок.

Протягом тижня на уроках української мови та літератури учителі Курсеітова А.С., Мазій М.В., Юрченко О.Е. разом з учнями  5-7 класів проводили інформаційні хвилинки про діяльність Нестора-літписця, етапи розвитку української мови. Учні готували презентації, цікаві повідомлення про українську мову та видатних українців.

З метою популяризації вивчення, використання та шанування української мови учні 5-11 класів переглядали відеоролики «Мова об’єднує», «Спілкуйся серцем. Спілкуйся українською».

 Для учнів 9-11 класів учителями Мартинюк Т.В., Юрченко О.Е., Яковенко Л.М.,    був  проведений лекторій  «Віктор Міняйло – видатний білоцерківець, класик української літератури».  Бібліотекар школи Ващенко О.В., познайомила старшокласників з творчістю В.Міняйла, читала уривки з його творів.   

Цікавим і пізнавальним    був мовознавчий турнір для учнів 9-10 класів, проведений учителем Яковенко Л.М. Учні продемонстрували хороші знання з мови і літератури, збагатили свій словниковий запас, дізналися       багато цікавого про рідну мову.

8 листопада вчителі школи й учні 9-11 класів взяли участь у написанні ХІХ   Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.   

Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.  


« повернутися

Вхід для адміністратора